csm banner synode 2024 df7c3df908En dan is het alweer woensdag…..omdat je de gehele dag lekker bezig bent weet je ten eerste niet meer welke dag het is. En ten tweede als je wel weet welke dag het is, wil je op dat moment niet geloven dat het daadwerkelijk die dag echt is. Woensdag 12 juni een nieuwe dag met nieuwe voorstellen, verslagen en vooral nieuwe kansen! 

 Met het begin van de dagen bent u inmiddels al bekend. De dag begint om 7.00 uur met een gebedsgemeenschap, gevolgd door de Bijbelstudie in commissies. Het mooie van de Bijbelstudies in de commissies is: of de groep heeft helemaal niks met de tekst, of de groep raakt niet uitgesproken over de tekst. Het is uw geluksdag, vandaag raakten wij niet uitgesproken over onze Bijbeltekst. De tekst van de dag is gehaald uit Lucas 6, 47-49. Bijbehorende vraag is geweest: Leven in een bedreigende schepping, wat heeft deze gelijkenis daarover te zeggen? Tijdens dit gesprek zijn er niet alleen zaken uit de Bijbel besproken, maar ook het actuele dat nu gaande is: van oorlogen tot pandemie. Het herleiden hiervan naar het woord of juist niet. Alles is aan bod gekomen. Het fijne hiervan is dat eenieder zijn/haar mening kan en mag geven. Zonder oordeel maar wel met een duidelijke mening worden de gesprekken gevoerd. 

Na het Bijbelstudie uurtje moesten wij weer keihard aan de bak. Genoeg voorstellen en verslagen zijn doorgezet naar onze synodale Commissie 1: Dienst en verkondiging. Er zijn ook Intersynodale Commissies die buiten de Synode actief zijn.

Na inzet van eenieder zijn de verslagen en voorstellen die op de planning stonden verwerkt. Wij kunnen met trots terugkijken naar een productieve zittingsdag. 

 Vandaag waren er uiteraard ook plenaire vergaderingen en werd er stilgestaan bij de jarigen. Een jarige broeder uit Letland was deze keer de gelukkige die samen met ons zijn geboortedag mocht vieren. Overigens staat deze Synode opvallend in het teken van de jarigen. Gezien er bijna elke dag iemand jarig is geweest of jarig is.

Deze plenaire vergadering is iets anders verlopen dan de overige dagen. Vandaag stond voornamelijk in het teken van de verslagen en niet de voorstellen.  Tot slot hebben de eerste verkiezingen plaatsgevonden voor diverse Intersynodale Commissies. Voor de uitslag hiervan nodig ik u uit om het verslag van morgen te lezen.

Clayton Babel