csm banner synode 2024 df7c3df908En zo was het de derde synodedag.

Standaard werkvorm van de synode is dat synodeleden worden ingedeeld in Commissies.

De commissieleden beginnen dagelijks met een Bijbelgesprek. Maandag ging het over Mattheus 9 de verzen 35 – 37.

Het te bespreken onderwerp was ‘Reizen in gemeenschap’. De liederen en het gebed waren daarop afgestemd. 

De start van de vergaderdag is een commissievergadering geweest. Daarna zijn er nog drie en een “half” plenaire vergadermomenten geweest. De eerste drie voor het middageten en de laatste "halve" vergadering was na het avondeten. 

In de vergaderingen zijn er aardig wat voorstellen en verslagen behandeld. Deze zijn doorgestuurd naar een relevante commissie. De synode kent zes commissies. Deze commissies hebben als taak om de plenaire synode te adviseren over een voorstel of verslag. Fijn is het dat er in een commissie minder leden tegelijk aanwezig zijn. Dat praat makkelijker en er kan om een advies van een externe deskundige worden gevraagd.  

 In het laatste vergadermoment is gesproken over een ‘veilige kerk’. Dit onderwerp is in het verslag van het Provinciaal Bestuur genoemd. Het gaat onder meer, over zaken om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en die te onderzoeken. Het misbruiken van een machtspositie in een kerkorganisatie moet door structurele informatie, preventief voorkomen worden. De synode is geïnformeerd over de preventieve acties die eerder al door het PB zijn genomen. In Nederland zijn er vertrouwenspersonen ingesteld. Ook is er een klachtencommissie die een klacht op een deskundige manier behandelt. In kleine groepen is daarna op dit specifiek onderwerp dieper ingegaan.  

 Verrassend en heel fijn was het feit dat bij het eten niet alleen uit vegetarische gerechten kon worden gekozen.  

Deze eerste werkdag, een echte synode dag, was goed. Er is uit volle borst gezongen bij de sluiting van de dag: ‘God heeft het eerste woord, God heeft het laatste woord’.  

 Nelly Cambridge