
De Broedergemeente is in Herrnhut in der tijd begonnen als een "jeugdbeweging". Nikolaus Ludwig von Zinzendorf was net 22 jaar oud, toen Herrnhut werd gesticht. En zijn medewerkers waren soms nog jonger.
Ook vandaag is het voor ons als kerk belangrijk, dat er ruimte is voor jongeren en hun beleving van het geloof, hun idee van kerkzijn en maatschappelijke betrokkenheid. Daarom is er naast de lokale jeugdclubs een landelijk team voor jeugdwerk actief. Er is een jeugdraad die de landelijke activiteiten coördineert. I.v.m. een nieuwe opzet voor de websites van de EBG in Nederland is de website van het landelijke jeugdwerk op dit moment niet actueel.
Work in progress
De Evangelische Broedergemeente is begonnen als een zendingskerk. Al tien jaar na de stichting van het plaatse Herrnhut (Oostduitsland) vertrokken in 1732 de eerste zendelingen vanuit dit dorp naar St. Thomas in het Caribisch gebied.
Zo behoorde de Broedergemeente tot de pioniers van de Protestantse zending.
De Broedergemeente kwam door haar zendingswerk naar Nederland omdat vanuit Amsterdam de zendelingen de hele wereld in trokken. Het Zeister Zendingsgenootschap (ZZg) werd in 1793 opgericht om het wereldwijde zendingswerk van de Hernhutters vanuit Nederland te ondersteunen.
Gerechtigheid, vrede en heelheid van de schepping - dat waren en zijn de onderwerpen van het Conciliair Proces, die door de wereldwijde oecumene in de jaren 80 van de laatste eeuw is begonnen. Inmiddels heeft de Wereldraad van Kerken opgeroepen tot een "Pelgrimage voor gerechtigheid en vrede". In de Broedergemeente houden wij vast aan de thematiek van het Conciliair Proces en zien dat ook als deel van de pelgrimage. Elk jaar brengt een conferentie leden en vrienden van de Broedergemeente bij elkaar om na te denken en te spreken over deze onderwerpen.
Vandaag (donderdag 3 juli) wordt in de Tweede Kamer over de asielwettten van het kabinet gestemd. De kerken maken zich zorgen. Speciaal over het strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland en de hulp aan illegalen. Br. Johannes Welschen heeft namens het Provinciaal Bestuur een brandbrief van christelijke organisaties getekend waarin o.a. gezegd wordt:
Op zaterdag 14 juni is het zover: met 11 voorgangers vanuit 9 kerkgenootschappen en organisaties viert de oecumene in Nederland 1700 jaar Nicea. De kerken herdenken daarmee de eerste wereldwijde bijeenkomst van kerkleiders: uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en enkelen uit Azië en West-Europa – velen nog met de sporen van de christenvervolging op hun lichaam. Zij vieren de eerste gezamenlijke geloofsbelijdenis. En zij ontmoeten elkaar, net als toen, in een tijd dat vrede, gelijkheid en de eenheid van de kerk niet vanzelfsprekend zijn. Van harte welkom!