csm Verkuendung Welterbe Herrnhut 72dpi 939a526737Met het uitroepen van de vier plaatsen Christiansfeld (Denemarken), Bethlehem (VS), Gracehill (Noord-Ierland) en Herrnhut (Duitsland) tot UNESCO Werelderfgoed erkende het Werelderfgoedcomité van UNESCO vandaag, 26 juli 2024, tijdens zijn vergadering in New Delhi de transnationale banden van de Evangelische Broedergemeente.



Om ongeveer 8.05 uur werd de aanvraag voor “Nederzettingen van de Broedergemeente” ter sprake gebracht tijdens de vergadering van het Werelderfgoedcomité. Een medewerker van de vakorganisatie ICOMOS presenteerde de aanvraag, gevolgd door een korte discussie. Om 8.19 uur werd besloten dat de aanvraag was goedgekeurd. De nederzettingen Bethlehem, Gracehill en Herrnhut zijn nu Werelderfgoed – Christiansfeld ontving deze titel al in 2015.

In zekere zin zijn deze vier nederzettingen representatief voor alle nederzettingen van Hernhutters en voor een wereldwijd netwerk dat werd geweven door mensen die, gedreven door hun geloof, de wereld rondreisden in de 18e en 19e eeuw. Ze brachten niet alleen vakmanschap mee uit hun Boheemse, Moravische of Saksische thuislanden, maar ook een sterk gemeenschapsgevoel.

Br. Peter Vogt is samen met zijn vrouw zr. Jill Vogt werkzaam als predikanten-echtpaar in de Broedergemeente Herrnhut, hij drukt zijn gevoelens na jaren van voorbereiding als volgt uit: "We zijn erg blij en we zien dit als een waardering van de waarden waar onze kerk voor staat: geestelijk leven in gemeenschap, verbondenheid over grenzen heen, met vertrouwen luisteren naar Gods woord. Tegelijkertijd is het belangrijk dat we geen museum willen zijn. Werelderfgoed betekent voor ons veeleer dat we de traditie van Herrnhut vormgeven voor het heden en dat we de oude gebouwen met leven vullen."

Het werelderfgoed leeft. We blijven voortbouwen aan het netwerk, delen in het leven van onze broeders en zusters op vijf continenten en steunen elkaar in moeilijke tijden.

Meer informatie vindt u in het Duits via: www.ebu.de/welterbe en in het Engels via: www.moravian.org/2024/07/moravian-church-settlements-added-to-unesco-world-heritage-list/

csm Architektur der Gemeinschaft 2eeefe6099